Epidemie nabírá na síle. Nošení roušek až do roku 2022

Zahraniční 18. listopadu 2020 | 07:48 — Ilona Cílková
Tempo nákazy ve Spojených státech zrychluje. Tento týden byla překonána hranice 11 milionů nakažených koronavirem a poslední milion případů se v zemi prokázal za pouhý týden. Denně pak přibývá kolem 150.000 nově nakažených a hospitalizovaných je nejvíc od začátku epidemie.
Další 3 fotografie v galerii
Spojené státy patří k nejpostiženějším zemím světa / Pixabay Gerd Altmann

Na následky viru zemřelo od počátku pandemie téměř 250 000 lidí. Aktivních případů je přes 3 555 000. Denně přibývá kolem 150.000 nově nakažených a kapacita nemocnic je vyčerpaná. Celkově nejvíce postiženými státy jsou Texas, Kalifornie, Florida, New York a Illinois.

Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu. Jeden z hlavních poradců příštího prezidenta Ron Klain vyzval v neděli strany v Kongresu k urychlenému schválení prostředků pro boj s epidemií covidu-19. 

I další Bidenovi poradci zdůrazňují potřebu dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden 20. ledna ujme úřadu. „Jsme ve velice nebezpečném období," řekl v televizi NBC epidemiolog a člen Bidenova poradního týmu pro covid-19 Michael Osterholm. Pokud se nyní nic nepodnikne, čísla významně porostou," varoval. 

Kapacita mnohých nemocnic je v USA vyčerpaná. Ve státě Wisconsin je obsazeno 90 procent lůžek ve státních nemocnicích, přetížené jsou i nemocnice v Jižní Dakotě, Minnesotě, Iowě a Ohiu. V Illinois leží v mnoha nemocnicích více lidí s covidem-19, než jich tam měli v nejhorších dnech na jaře. Další nárůst se dá ale očekávat v příštích 10 až 14 dnech, protože pacienti s vážným průběhem covidu-19 jsou do nemocnic převáženi obvykle až dva týdny poté, co se infikovali.

Nejnovější model Washingtonské univerzity předpokládá, že by počet obětí v březnu mohl dosáhnout 582 577 obětí, pokud by se nyní nezavedla přísnější opatření. Joe Biden žádá obyvatele, aby do doby, než bude vakcína, opatření dodržovali a zachránili tak statisíce životů. Experti z Bílého domu počítají, že vakcína bude k širšímu použití k dispozici ve třetím čtvrtletí příštího roku. Platnost nařízení a nošení roušek by tak v některých státech měla platit až do roku 2022.

Na příští čtvrtek připadá jeden z tradičních severoamerických svátků, Den díkůvzdání, a jednotlivé státy vyhlašují omezení kontaktů osob. Federální vláda nechce vyhlásit další lockdown a nová opatření nechává na jednotlivých státech. Utah a Ohio proto přísněji vyžadují nošení roušek a Kalifornie varuje před cestováním za hranice státu. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu